Преди вота на недоверие - за здравината на сглобката и атаките на опозицията

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Преди първия вот на недоверие срещу правителството "Габриел - Денков" в "Денят започва" коментирахме дали кабинетът ще оцелее и ако оцелее дали ще бъдат взети под внимание някои от критиките, които ще бъдат чути в пленарна зала срещу цялото управление и конкретно в сектор "Енергетика". В студиото на сутрешния блок на БНТ гости бяха анализаторите доц. Петър Чолаков, Кристиян Шкварек и доц. Борис Попиванов.


Доц. Петър Чолаков коментира възможността ГЕРБ да не подкрепи правителството. По думите му това би могло да работи в полза на ГЕРБ, но вероятността в този момент да се предприеме такъв ход е малка. По-скоро подобна стъпка би могла да се предприеме след местните избори.

Кристиян Шкварек изрази мнение, че опит за неподкрепа на правителството, би довел единствено до заздравяване на позициите му. Припомни, че при стремглаво спадане на доверието към правителството на Петков, в момента, в който беше свален Никола Минчев те се стегнаха и видяхме море от хора, дошли да подкрепят властта. След това на изборите те имаха резултат много близък до този на ГЕРБ.

"Би било грешка от страна на ГЕРБ в момента да ги свалят. Ако го направят, само ще ги мобилизират."

Според доц. Борис Попиванов няма подходящ и неподходящ момент за вот на недоверие. По думите му основното, за което трябва да си даде сметка това правителство е, че напрежението в българското общество е по-голямо, отколкото напрежението в парламента.  

"В този смисъл един вот на недоверие би представлявал не толкова изравняване на това напрежение, а малка стъпка към това парламентът да докаже, че е адекватен на обществените процеси, на напрежението в България."

Вижте целия разговор във видеото.

 

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад