Предложенията на ГЕРБ и БСП за промени в Изборния кодекс

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Предложенията за промени в Изборния кодекс влизат за обсъждане в Народното събрание. Правната комисия вече отхвърли създаването на глава в Изборния кодекс, която регламентира избор на Велико народно събрание и въвеждане на смесена система. Единствено ГЕРБ гласува "за", всички останали парламентарни групи не подкрепиха предложението. Комисията прие предложенията на управляващите за гласуване с машини и бюлетини, в секции с над 300 избиратели. ЦИК трябва да поеме отговорността по осигуряването на машините решиха още членовете на комисията вчера.

"Машинен вот ще има категорично в 9 500 секции", обясни Красимир Ципов, ГЕРБ. Заради ситуацията с коронавируса трябва дасе даде възможнаст на българските граждани да гласуват и с бюлетина, смята той. "Българските граждани трябва да изберат как ще гласуват." По негово мнение едно машинно гласуване може да създаде известни затруднения.

"Това, което ГЕРБ написаха като Изборен кодекс или това, което наричат Изборен кодекс, е истинска обида за юридическата мисъл", каза Явор Божанков, БСП. Според него от ГЕРБ в момента се чудят на кого да прехвърлят отговорността за проваления машинен вот. "Пред очите на българите те изтъруваха Конституцията за два плажа." Според депутатът дебатът трябва да е за това кога правителството ще подаде оставка, тъй като то няма легитимност да променя изборните правила.

Вижте целия разговор във видеото!