Спадът към фирменото кредитиране е по-голям в ковид кризата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Извънредното положение накара банките леко да затегнат кредитирането, но затягането на мерките беше много леко, отбеляза в "Денят започва" кредитният консултант Тихомир Тошев. Банките още през юни разхлабиха тези рестрикции, лихвите не се промениха дори по време на извънредното положение - при ипотечните кредити те се запазиха в рамките между 2,6 - 3,2, при потребителските - между 4,5 и 6,6 и затова този пазар много бързо се възстанови.

Интересът към кредитиране се върна към нивата преди кризата. Очакват се есенните промоции на банките за кредити. Преобладават ипотечните кредити, но има леко повишение на потребитските. При тези условия на ковид кризата хората започната повече да спестяват.

Има хора, които обедняха по време на кризата, останаха без работа, но като цяло нашата икономика се държи добре.

Има сектори, които много пострадаха от кризата и скоро няма да се възстановят скоро, други се развиват както и преди кризата, а има и сектори, на които кризата подейства положитело.

Лихвите по депозити в банките са нулеви, но хората предпочитат да си държат парите там заради сигурността.

Цените на имотите не паднаха, особенов големите градове, където интересът е най-голям, задържаха се на нива от преди ковид кризата и пазарът продължава да е динамичен.  

Интерсът към фирменото кредитиране е по-нисък, има спад за разлика от имотното кредитиране.