Преглед на арабските медии: Арабско участие в Международния филмов фестивал в Кан

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Арабското участие на фестивала в Кан е значително, а някои от страните дебютират на червения килим. Ето как това е отразено в арабскоезичната преса.

Селекционерите на филмовия фестивал в Кан избраха осем арабски филма за участие в 77-мото издание на престижния форум. Това са „Всички обичат Тода“ и „Далечното море“ от Мароко, египетският "Изток 12", "Нура" от Саудитска Арабия, алжирският "След Слънцето", "Селото до рая" от Сомалия и филмът "Към непозната земя" на палестинския режисьор Махди Флайфел - това информира уебсайтът „Елаф“. За първи път в конкурсната програма е включен документален филм от Египет - „Вдигнах очи към небето“. Той разказва историята на група момичета, които решават да създадат театрална група и да изнасят представления, вдъхновени от популярния фолклор в тяхното малко село.

"Франс 24" цитира директора на фестивала, Тиери Фремо, който говори на представянето на мароканския филм „Всички обичат Тода” в раздел "Премиери".

„Режисьорът Набил Аюш ни пренася в света на музикалния стил Айта, фолклорна форма от Мароко, възникнала преди векове, когато на жените е било забранено да пеят. Греоинята, Шейха Карбуша се е бунтува срещу традицията и потисничеството на властта и използва изкуството „Айта“ като метод за съпротива, докато накрая е арестувана", коментира „Франс 24“.

Фестивалният павилион на Саудитска Арабия се превърна в център за срещи на големи филмови творци, режисьори, звезди, сценаристи и критици от цял ​​свят. Кралството участва за пръв път в Кан, в раздела "Особен поглед", с филма "Нура", пише сайтът "Ал Арабия". Режисьорът Тауфик Ал-Зайди разказва историята на амбициозна художничка, която живее на село и се опитва да намери реализация, въпреки натиска и липсата на възможности, допълва медията.

Горещ прием получи филмът „Следите на духовете“, с който беше открит разделът „Седмица на критиката“. Във френската продукция с режисьор Джонатан Милет, участват тунизийско-френският актьор Адам Беса и палестинският Тауфик Бархум, коментира египетският вестник "Ал-Ахрам". Филмът е вдъхновен от истински събития и разказва историята на Хамид, член на тайна организация, която преследва служители на сирийския режим за извършените от тях престъпления срещу човечеството, допълва вестникът.

На червения килим в Кан присъстваха арабски модни дизайнери, пише вестник "Захрат Ал Халидж". Джейн Фонда се появи в тоалет на ливанския дизайнер Ели Сааб, а Хайди Клум блесна в червена рокля, създадена от ливанеца Саид Ал Кубаиси. Австралийският модел Шанина Шейк беше облечена от Зуахир Мурад, а розовата рокля на саудитската дизайнерка Иман Ал-Ажлан наистина изуми всички, носеше я моделът от Дания Роми Стрижд.

автор: Тухама Ал Джунди

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад