Преговорите в (не)коалицията и червените линии в политиката - анализ на Андрей Райчев, Татяна Буруджиева и Даниел Смилов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Със сигурност има игра в преговорите за поста на външен министър. Но това, което мен ме доведе до състояние да се срамувам от българските политици и българската политика, е заявлението на премира, че иска този пост, за да може да пропагандира идеите на една партия. Това заяви в студиото на “Денят започва” политологът доц. Татяна Буруджиева.

“Нормално е в едно стабилно правителство да няма съчетаване на постове. Видяхме, че ГЕРБ се отказа от това съчетание. Сега подозирам, че играта ще бъде да принудят ГЕРБ да им дадат някой друг министерски пост, ако случайно не отстъпят за външната политика”, прогнозира тя и добави, че “действително звучи странно да се играят игри по тези поводи”.

За политолога доц. Даниел Смилов “има и добър аргумент за това Николай Денков да остане в екипа, който води преговори с чуждестранни партньори и европейски партньори”.

“Министър Габриел те бяха много добър екип и той ще остане просто с една рокада. Двамата имат добър излаз към европейски и други политици, двамата се допълват. Така че логиката от гледна точка на страна е, че би било добре този тандем запази”, коментира той.

Според социолога Андрей Райчев това не е обикновен пазарлък.

“Те имат много да се пазарят - за министрите, после за регулаторите, и като чели няма воля да се развали правителството. От тази гледна точка положението е просто - Бойко Борисов знае много добре, че те няма къде да ходят и ще остъпят. По тази причина стои твърдо и казва, че ако не е Габриел, друг ще сложи. Защо му е толкова важно външният министър? Не забравяйте, че всичката игра на Борисов е в перспектива, нищо, което той прави, не е адресирано към тази ситуация. Какво му трябва? Трябват му много добри отношения с Христо Иванов и излаз навън”, обясни той и подчерта, че това е игра на чакане - чакат се президенските избори в САЩ и евентуалния край на войната в Украйна.

Какви теми от актуалната българска политика коментираха още гостите в предаването вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад