Преговорите за новия кабинет - ще има ли правителство с първия мандат?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В момента има много по-голяма вероятност да бъде съставен кабинет, отколкото имаше при старта на предишния парламент, това мнение изрази в "Денят започва" политологът доц. Стойчо Стойчев. Според него тогава двете основни антагонистични сили нямаха вариант да съставят мнозинство, без да влязат в някакви коалиционни отношения, което се и случи. Сега имаме партия - най-голямата в парламента, след това имаме три партии от един порядък - средни по размер като парламентарни групи, и три малки партии и е възможно да се състави работещо мнозинство.

По думите на политолога Страхил Делийски няма да е лесно да се състави кабинет, който да се ползва с голямо обществено доверие.

"Когато имаш 60 и няколко депутата, трябва да си даваш сметка, че трябва да поделиш властта. Претенцията ГЕРБ да бъдат лидираща сила е основателна, защото какъвто е да е форматът на този кабинет, това ще бъде кабинет на ГЕРБ. Малка е вероятността с втори или трети мандат да се случат някакви ефективни усилия."

Социологът Добромир Живков акцентира, че състава на екипа, който ще води преговори за съставяне на кабинет, не е на лидерско ниво.

"В едни важни преговори би следвало да се преговаря на най-високо ниво. Опосредстването на преговорния процес не е добро. Неприятното е, че всички знаем, че отзад текат разговори на съвсем друго ниво. Липсва прозрачност. Хубавото е, че вчера в изказването на г-н Борисов се видя готовността за поемане на отговорност в ситуация, когато избирателната активност ясно ни показва, че българското общество наистина показва жълт картон на политическия елит."

Целия разговор вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад