Премиерът Димитър Главчев пред "Панорама": Не искам да правя кастинг за външни министри

Предаване: Панорама, 19.04.2024

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на външните работи. Даниел Митов беше моят кандидат, не беше издаден указ. Това всъщност не е кастинг за министри на външните работи и аз не мога да ги вадя от ръкава си. Това каза в специално интервю за предаването "Панорама" служебният министър-председател Димитър Главчев.

"Даниел Митов беше моята кандидатура, той реши да се съобрази с президента както съм запознат с неговите мотиви, изтъкна всъщност и защо се оттегля. Той е написал какви са причините, но аз няма от къде да търся нов кандидат и нямам такова намерение да предлагам друг", поясни Главчев.

На въпрос, че Стефан Димитров остава външен министър, кой би трябвало да носи отговорност за българската външна политика, премиерът отговори така:

"За българската външна политика би трябвало, ако беше издаден указ, щях да нося аз. в момента, който не е издал указ, той би трябвало да носи отговорност за външната политика."

Служебният премиер смята, че е било недопустимо да не може да се свърже със Стефан Димитров, когато Иран е нападнал Израел и е имало извънредна ситуация. Димитър Главчев каза, че е предприел действия още същия ден и е предложил на свой кандидат да поеме поста външен министър, но не пожела да спомене неговото име.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад