Премиерът Стефан Янев: Опитахме се да работим честно и в защита на обществения интерес

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В интервю за БНТ служебният премиер Стефан Янев заяви, че двете служебни правителство, ръководени от него, са работили в обществения интерес.

Опитахме се да работим главно по няколко основни линии – на първо място консолидация на усилията, така че да се работи честно, открито, с информираност на хората и в обществен интерес. На второ място се опитахме да работим по утвърждаване на институционалността – задълженията на изпълнителната власт, на различните министерства и сектори от българската икономика, които те управляват, да бъдат така комуникирани с хората, че да са разбираеми и да са в съответствие с разделението на властите и пак в защита на обществения интерес, каза Янев.

Всички решения, взети от служебното правителство, са взети от министрите и колективна отговорност за тях носим ние. Президентът не се е месил пряко в нито едно от тях, допълни той.

Премиерът коментира трагедиите на "Струма" и в село Рояк.

"Нормално е в случаи подобни на тези да има много емоции. Най-важното според мен е да бъдем обрани и на първо място да изразим нашето съчувствие на близките на загиналите, на членовете на техните семейства. На второ място държавата с нейните възможности, органи, да извърши по най-добрия начин този вид разследване, което да изясни причините за тези инциденти. Не, толкова, за да бъде информирано обществото, а по-скоро да бъдат направени правилните изводи, да бъдат изведени поуките, които ще ни предпазят от подобни трагедии. Това, което дължим на живите и на роднините и на близките на тези хора да намерят някакво упование, че тази непреодолима загуба води до конкретни действия и решения, които в бъдеще да имат практики и процедури, предпазващи от подобни събития и подобни трагедии", каза Стефан Янев.

Превантивните действия, условията за безопасност във всяка една дейност, които са заложени на книга, но не се проверяват достатъчно дълбоко, или начинът, по който става тяхната проверка и се верифицира дали е свършено, или не е свършено каквото трябва, не е убедително за обществото. Ние трябва да намерим тези резерви и в работен порядък да дават резултата, който обществото очаква.

Проверките на тежките инциденти продължават, разследванията също. По думите му специалистите, които се занимават с това разследване, са много по-опитни и са по-подготвени. "Нека да ги изчакаме те да си свършат работата", заяви още той.

Стефан Янев обяви, че държавата вече помага на засегнатите от пожара в Рояк.

"Държавата трябва да бъде навсякъде, на всяко населено място и да бъде в състояние да помогне на всеки български гражданин. Непосредствено, което сме направили, независимо, че този тип заведения, са проверявани, включително това лято, разпоредени са нови проверки и от МВР, по отношение на тяхната безопасност, и от МТСП от гледна точка на условията", заяви още той.

Вижте целия разговор във видеото!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад