Принц Филип - личност, олицетворяваща британската история след Втората световна война

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Великобритания потъна в скръб след новината за кончината на принц Филип. Знамената на Бъкингамския дворец и "Даунинг стрийт" №10 бяха спуснати наполовина, а британският премиер Борис Джонсън нарече херцога на Единбург стълб на британската монархия, която е неизменна част от националната идентичност на Острова.

“Не е известна датата на погребението, но скоро ще бъде определена. Известно е, че по негово желание, че бъде погребан в Уиндзор - в църквата “Сейнт Джордж”, където са погребани много крале и известни британски личности”, съобщи в скайп интервю за “Светът и ние” журналистката Милена Борден - заместник-председател на Консервативния съвет за външна политика.

Според нея принц Филип е “изключително интересна личност в живота на британската нация”. На 100 процента той изпълнява задължението си като съпруг на Елизабет Втора - винаги да върви на метър зад нея и винаги да бъде нейна опора в техния дълъг съпружески живот, пълен с много радости и разочарования.

“Уникална брачна двойка… Това е един много сполучлив брак”, подчерта Борден и добави: “Тяхната слава е за това, че каквото и да е ставало в техния живот, те винаги са намирали начин да бъдат съпрузи един за друг”, коментира още журналистката.

Борден припомни, че принц Филип има проблематично детство - по нещастни семейни обстоятелства е сирак и отгледан от чичо си по майчина линия, който е бил високопоставен личност - управител на Индия.

“Чест прави на принц Филип, че никога не се е оплаквал от съдбата си, въпреки че не е била лека… Винаги е предпочитал свежите неща - спорта, поло, ръгби, крикет, езда, моторни състезания. Интересувал се е много от религии, философия, теология. Имал е свой живот, въпреки че най-тежко за него е било много млад да се откаже от своята морска кариера и да заеме второстепенната роля. Чест му прави, че се справя с тази задача”, каза още Милена Борден.

Какво още каза тя вижте във видеото!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад