Продължават протестите на земеделците в Русе

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Втори ден национален фермерски протест. Очаква се и днес земеделците да блокират ключови пътища в цялата страна. Протестните действия са обявени между 10:00 и 13:00 часа.

Продължават протестите на земеделците и в Русенско. Вчера бяха блокирани три важни точки – около Дунав мост, на пътя Русе-Бяла и в района на село Обретеник.

 “Много голяма част от населението подкрепя протестите, което значи, че иска да яде българска храна”, заяви в “Денят започва” Милен Коев – председател на Регионален съюз “Дунавско зърно”.

Според него много е важно да има промяна в методиката за изчисляване на подпомагането.

“Спецификата на осчетоводяване в зърнопроизводството, а и целия селскостопански бранш, е много по-различна - в една наша стопанска година са две финансови. Това много изкривява резултатите”, обясни Коев.

Борбата ни е за оцеляване, заяви Синан Вейсал - председател на Браншова камара “Плодове и зеленчуци” и допълни:

“Имаме подпомагане по европейска линия, имаме някакво подпомагане и по линия на държавния бюджет. Засега обаче това подпомагане не ни стига на фона на изискванията, които ни поставят, за да получим тези пари.”

За Деян Живков от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация най-лошото, което може да се случи, е да не се променят държавните регулации и да не се приемат законовите пакети, за които настояват протестиращите фермери.

Още вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад