Проектите на общините по Плана за възстановяване и устойчивост - има ли забавяне и какви са сроковете?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Планът за възстановяване и устойчивст беше създаден от Европейската комисия като бърз финансов инструмент за преодоляване на икономическата криза, предизвикана от ковида и много бързо в системите на държавите членки да бъде инвестиран един огромен обем от средства. В България, за съжаление, планът тръгва много трудно. След като вече сме в четвъртата му година, реални инвестиции на терен все още няма, това каза в "Денят започва" изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в България Силвия Георгиева.

Тя обясни, че процедурите на плана са трудни, нови, неразбираеми за централната администрация дълго време.

"Почти 4 години отне на централните администрации да създадат процедурите, да напишат поканите и ние, общините, да кандидатстваме, да създадем проекти и да тръгнем вече с изпълнението", допълни тя.

По думите ѝ в основата на проблема са липсата на капацитет, а в първите две години и липса на заинтересованост този план да тръгне, "тъй като задачата беше трудна, извън обичайните задължения на служителите в администрациите и някак си се приемаше като нещо допълнително, което може би няма да се случи."

Георгиева посочи, че този ресурс ще помогне на общините да обновят огромен обем инфраструктура, в която предоставят основните услуги - образование, детски градини, улично осветление, екологосъобразна мобилност.

"В крайна сметка стигнахме до сключване на договори. Към вчерашна дата имаме сключени вече 450 договора за изпълнение на различни проекти, основно за улично осветление, за обновяване на училищната инфраструктура, на детски градини и все още очакваме да започнем да сключваме споразуменията за обновяване на многофамилните жилищни сгради", отбеляза тя.

Силвия Георгиева подчерта, че бенефициентите, които ще инвестират този ресурс, имат време до юни 2026 г. да изберат изпълнители, да направят инвестициите, да ги отчетат и парите да бъдат възстановени.

"Това е критично малко време и затова често в общественото пространство се водят дискусиите дали ще загубим пари от Плана за възстановяване и устойчивост. Реално на общините беше оставено много малко време",у допълни тя.

Целия разговор вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад