Проф. Александрова: Не разполагаме с маркер, който да покаже, че даден човек е напълно защитен

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Нормално е хората да се притесняват. Ние сме в необичайна ситуация. Нормално е да имат питания и колебания. Тъжно е, че ни препъват изключително абсурдни идеи като чипиране, графенов оксид и други, така вирусологът проф. Радостина Александрова коментира в "Още от деня" ниския брой на ваксинирани у нас срещу COVID-19.

На въпрос има ли абсолютно безопасна ваксина, тя отговори, че медицински продукт, който при никого и при никакви обстоятелства да не предизвиква никакви странични ефекти няма, но това зависи до голяма степен от нашите индивидуални особености - генетични, епигенетични, имунологични. Вариантът е да се върви към т.нар. персонализирана медицина, която да доведе най-подходящия продукт до най-подходящия потребител.

По думите на проф. Александрова не бива да се сравняват имунитетът, който се получава след преболедуване и след ваксина. Тя уточни, че ваксината осигурява защита, без да имаме риск от тежко боледуване.

"Вирусът ни поставя в една своеобразна игра на руска рулетка, да си спомним за това, че никой от нас не знае как точно ще се случат при него нещата и че когато се обърне колата - пътищата са много. Вече има факти, че съществува един продължителен вирус, който може да ни извади седмици и месеци наред от нормалното ни ежедневие", обясни тя.

Към момента няма маркер, който да покаже имунитетът на човек, с който разполага, доколко може да му осигури защита, призна проф. Александрова.

Проф. Александрова посочи, че Делта вариантът се разпространява много по-добре. По-важното е, че не се е променил процентът при заболелите деца, както и на хоспитализираните. Променят се обаче изходните стойности. За това е много важно ние, възрастните, да сме отговорни.

Тя коментира и как родителите да се ориентират за това каква ваксина и на каква възраст могат да поставят на децата си.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад