Проф. Аргирова: Щамът е един, това означава, че ваксините ще са ефективни

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Щаб трябва да има, как ще се нарича не е важно, но трябва да има орган, който е съставен изключително от специалисти, има точно определена цел и набелязани пътища за постигане на тази цел", каза проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по вирусология, в "Денят започва с Георги Любенов". Трябва да има някой, който да прави разбора на епидемичната обстановка, как се справяме, какво трябва да се направи. 

"Не ни задоволява само цифри да се дават - цифрите са само еднната страна, другата страна е как се изпълняват задачите и какво трябва да се въведе ново, защото хората не са уверени много, че навреме се прави затварянето или отварянето. И аз също не съм съвсем уверена", подчерта проф. Аргирова. 

Посочи, че медицинският експертен съвет продължава да съществува и неговата основна задача е да даде за всяка професионална част от медицината указания, да има ясно посочени средства, методи, където трябва лечение, и да се следи всичко най-ново в областта на науката.  

Проф. Аргирова подчерта в година и половина вече сме с един щам - т.е. "каквито и изменения да настъпват, каквито и варианти, мутанти да има, антителата срещу ваксините успяват да неутрализират, макар и в различна степен, което показва, че все още сме с един щам".

И заяви, че това означава, че ваксините, които се произвеждат днес, ще бъдат ефективни. 

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад