Проф. Асен Балтов: Без предварително записване за имунизации срещу Covid-19

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Отварят се "зелените коридори" за ваксиниране по празниците. Четири основни пункта ще са на разположение на желаещите да се зваксинират. Това са Окръжна болница "Света Анна", Александровска болница, ВМА и "Пирогов", заяви в "Денят започва" изпълнителният директор на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Няма да се заявява час предварително. Всички, които желаят, ще могат да се ваксинират свободно. В момента наличните ваксини са "Пфайзер" и "Астра Зенека". По-ограничени са количествата на "Модерна". "Джонсън и Джонсън" ще бъде използвана главно в туристическия бранш, добави той.

В "Пирогов" през делничните дни петте пункта ще работят до 17.30 ч.

Проф. Балтов каза, че в "Пирогов" записаните за втора доза с "Астра Зенека" не се отказват от нея и не я заменят с друга. Той допълни: "лично не препоръчваме на хората да сменят втората доза на поставената си ваксина с друга. Възможността, която дадохме е за онези, които имат прекарани тромбофлебити и имат притеснения от усложнения, вместо "Астра Зенека" да си поставят иРНК ваксина".

След празниците ще има много голям брой ваксини. Ще има възможност хората да се ваксинират както при личните си лекари, така и във ваксинационните пунктове.

Болница "Пирогов" има мобилни екипи, които обикалят различни предприятия с ключово значение за производствата, например, производството на кислород. В рамките на два дена са ваксинирали около 400 човека. По думите на професора такива мобилни екипи ще има повече може би след 15 май.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад