Проф. Атанас Семов: Очаквам в България разумът да стане норма

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Моите очаквания са разумът в България да стане норма, досега беше сираче на обществения процес. Склонността ни да се втренчваме в моментните проблеми вече 30 години ни лишава от възможността да видим реалните проблеми на нацията. Това заяви конституционният съдия проф. Атанас Семов във "Вторият мандат" - специалното издание на “Денят започва с Георги Любенов”, посветено на встъпването в длъжност за втори мандат на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

Той очерта големите проблеми пред държавата - драматичното обезлюдяване и драматичното обезродяване. Нужно е големите умове на нацията да бъдат приобщени към големите проблеми, призова Семов.

Според него и до днес политиците са изместили интелектуалците от обществения фокус. Затова потъваме в безродие. България трябва спешно да изработи стратегия срещу драматичното обезлюдяване, което може да се случи и по инициатива на държавния глава. Президентът по идея е поставен не просто над трите власти, но и в положение да говори на трите власти, да предлага решения и да търси резултати от името на българския народ, каза Семов.

Каквито и материални блага да постигнем, ако нямаме способността да опазваме националната памет, всичко друго няма смисъл, допълни Атанас Семов.

Акцентира, че учебниците са така направени, че учениците не могат да разберат нищо за българската история, в тях няма нищо за славното ни минало, което води до това да обучаваме гастърбайтери.

Какво още каза проф. Атанас Семов вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад