Проф. Богов: При 200 новозаразени на 100 000 ще се премине към промяна в мерките

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Над 1200 човека са новозаразените днес, това е с около 100 повече, така че за съжаление, нашите прогнози ще се сбъднат. Очакваният пик е около 25 февруари. Това съобщи в студиото на сутрешния блок "Денят започва" директорът на Александровска болница проф. Борис Богов.

Предстои на своето заседание утре Националният щаб да вземе решение за промяна в мерките при покачване на заболяваемостта - ако се стигне до 200 заразени на 100 000 души. Тогава ще се пристъпи към обратния ред на затягане на мерките, обясни проф. Богов.

Всички болници също имат готовност за реакция при повишаване на заразените - до 48 часа да върнем обратно възможността за прием на по-голям брой пациенти. Освен това всички системи за обдишване и респиратори, трябва да бъдат в готовност, допълни директорът на Александровска болница.

Потвърждават се нашите прогнози, които бяха заложени за след Нова година за покачване на случаите. Огнището в Кюстендил е пример за това, заради неспазване на мерките. Доколкото имам информация, това се е случило в цех в Кюстендил, където не са били спазвани мерките, обясни проф. Богов.

Мутацията на вирусите е естествен процес и се осъществява по няколко линии - основните са естествена и външна намеса, включително лечение с плазма би могло да бъде в основаната на мутирането на един щам, както и лечението при COVID-19 и начините на заразяване. Лечението с кръвна плазма не е панацея, има строги показания и не бива да се използва при всеки пациент, заразен с коронавирус, категоричен е проф. Богов.

Универсално лечение на коронавируса няма, има лечение с доказан ефект от определени средства, но всичко е на база на индивидуален подход. Няма и лекарства, които трябва да се приемат профилактично и да превантират заразяването с COVID-19, категоричен е директорът на Александровска болница.

Вижте целия разговор във видеото!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад