Проф. Даниел Вълчев: Много важно е децата да знаят, че трябва да мислят независимо

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На България така ѝ се е случило, а и самите политически елити така преразказват това, което ѝ се е случило, че сякаш ние винаги изоставаме от основните тенденции в света и винаги трябва някого да настигаме и нещо да наваксваме. У нас се създава впечатление, че ние сме една постоянно изоставаща нация, която трябва да прави свръхусилия, за да може да настигне напредналите, това каза в "Денят започва" деканът на Юридическия факултет в Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Даниел Вълчев.

Той подчерта, че докато подобно мислене у политическия елит не бъде преодоляно, няма как да имаме кой знае какви успехи като народ. Много важно е децата да знаят, че трябва да мислят независимо, да знаят, че всичко, което им се поднася като информация трябва да се преценява от гледна точка на това дали е вярно или невярно, относимо-неотносимо, добро-зло.

Проф. Вълчев припомни събитията покрай обявяването на Независимостта на България, но подчерта, че не е толкова важно да се величаят предците и да се омаловажава това, което днешните хора правят.

"По-важното е да си даваме сметка, че политиката е едно поле, на което най-важното е да можеш да даваш знаци и да можеш правилно да разчиташ знаците, които ти дават другите."

Не може да има общество, в което хората не си говорят и не намират нищо общо в своите интереси, в своите ценности, в начина, по който да решават проблемите. В противен случай обществата ще се разпаднат, допълни проф. Вълчев.

Ако едно общество бъде достатъчно добре уплашено, след това то е склонно на повече компромиси, каза още той.

Целия разговор вижте във видеото.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад