След речта на Путин: какви са рисковете и какви са ходовете и стратегиите на войната в Украйна

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Навръх Международния ден на мира вчера Владимир Путин обяви частична военна мобилизация в Русия. Какво означава това за войната в Украйна на езика на дипломацията и какви са посланията в речта на руския президент? По темата в "Денят започва" разговаряхме с журналиста Николай Кръстев и експерта по военна история Камен Невенкин.

По думите на Камен Невенкин това е поредният анонс, че населението на Русия се готви за една дълга война. Мобилизацията ще бъде поетапна. В момента Путин си купува време. Не е ясно каква ще е зимата като климатични условия. Той изрази мнение, че руският президент подготвя сравнително силни бойни части за пролетно настъпление. Отбеляза, че украинците са предвидили подобен ход. Прогнозира ескалация на сраженията.

Журналистът Николай Кръстев заяви, че заради контранастъплението на украинската армия - възвръщането на Харковска област, почти половината от Донецка област, укрепяването на част от границата с Беларус и оттам с Русия, показа новите цели на украинската армия за възстановяване на статуквото отпреди 24 февруари. Не изключи възможността да бъде обявена пълна мобилизация до месец - месец и половина като част от инструментариума, който Кремъл ще наложи. Кръстев подчерта, че вероятно ще се засили напрежението с Украйна и със страните от НАТО.

Невенкин е категоричен, че най-силното оръжие, с което Русия разполага, не са ракети и танкове, а пропаганда. Мобилизираните ще пристигат в Украйна на части и това няма да са само хора, които ще воюват на предната линия. Ходът на войната няма да бъде променен в бърз порядък.

Според Кръстев обявеният от Кремъл ход показва изнервеност на военното и политическото ръководство там. Обясни, че протестите в Русия показват, че хората са категорично против войната и не искат да взимат участие във военни действия.  Освен това децата на елита ще се укрият, където могат в Западна Европа. Това, на което ставаме свидетели, е засилване на психологическото напрежение.

Целия разговор вижте във видеото.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад