Проф. Илчев за преговорите със Северна Македония: Натискът над България е явен

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Не знам кой беше внушил на премиера, че имало пробив и голям напредък в работата на историческата комисия. Във всеки случай не е член на българската историческа комисия, защото всички мои колеги го отрекоха. Остава да предположим, че това са му го внушили колегите от Северна Македония, които имат интерес да се говори за напредък и пробив. Това каза в студиото на “Още от деня” историкът проф. Иван Илчев - член на българо-македонската историческа комисия.

За него натискът над България е явен повече от месец. Това ясно е проличало на срещата на членове на съвместната комисия с премиера.

“Пролича си по начина, по който той (премиерът - б.р.) говори - имаме достатъчно опит, можем да преценим нещата”, уточни историкът.

Според него позицията на София много рядко е била категорична и това касае не само последните 30 години.

“Мълчи се, много дълго сме мълчали. И когато все пак заговори българското правителство, западните държави много се учудват, че има собствено мнение”, отбеляза проф. Илчев и допълни: “Лепим грънците на една чупена политика още преди Втората световна война, която продължава да е такава и то с още по-тежки последици.”

Той отбеляза и нещо положително за работата в съвместната комисия:

“Ние бяхме назначени преди три години и повече. Смениха се 4 правителства през този период - нито едно правителство в България, нито за секунда, не ни е оказвало натиск и не е казвало какво да правим. Оставили са го на нашата професионална съвест и знания доколкото ги имаме. Това е положителното.”

По думите му за него резултат ще има, когато:

“Това, което говори, влезе в учебниците в Македония и започне да се преподава на децата. До този момент няма никакъв признак, че това става - абсолютно никакъв.”

Какво още каза проф. Иван Илчев вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад