Проф. Ива Христова: Хората над 65 години могат да се ваксинират с "Астра Зенека"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ваксините, които са одобрени от Европейската агенция по лекарствата, са най-добрите в света. Нямаме никакво съмнение за разрешените ваксини. Това заяви в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Да, категорично - хората над 65 години могат да се ваксинират с "Астра Зенека", подчерта проф. Христова. Според нея, опасенията на някои хора за тази ваксина са страх от новото и такива е имало и при предишните две ваксини на "Пфайзер-Байонтек" и "Модерна".

Швейцария отложи ваксинацията с "Астра Зенека", но не забрани, защото още не са излезли данните от САЩ, които са върху огромен брой доброволци, обясни проф. Христова.

Налице са и са публикувани неопровержими данни за ефективността на ваксината за хора над 65 години. Освен това, когато една ваксина работи, тя няма праг на възраст.

Тя коментира още, че е рано да се каже дали има трета вълна на коронавируса. 127 на 100 000 бяха случаите до миналата седмица. Данните от вчера са 157 на 100 000, така че има плавно увеличение.

Към момента добре се управлява епидемията и има един приличен баланс между мерките и заболяемостта, смята проф. Христова.

Вижте целия разговор във видеото

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад