Проф. Кисляков: Големите язовири у нас категорично са в добро състояние

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В какво състояние са язовирите в страната, кой и как ги поддържа, какво означава опасен язовир, как се ремонтират? По тези теми в "Денят започва" разговаряхме с проф. Димитър Кисляков, ръководител на Катедра "Хидротехника и хидромелиорации" в УАСГ.

В България има над 6800 язовира, като големите са 216. Ако не се поддържа технически грамотно, с течение на времето язовирът може да стане опасен. Той може да бъде съоръжение с висок вторичен риск - тоест при определени събития не само той да се разруши, но и да има опасни последици от това, обясни експертът.

Той подчерта, че всяко техническо съоръжение има нужда от редовно поддържане, а при поддръжката и ремонта на язовирите, много дейности изискват да се работи на сухо.

В 21. век всякакви дейности в строителството могат да се извършват и под вода, но със съвсем други специалисти, материали и на съвсем други цени, категоричен е проф. Кисляков.

Той обясни, че преливниците спадат към т.нар. облекчителни съоръжения на язовирите и имат за задача да провеждат безопасно високата вълна. Има  изисквания за какъв клас язовир какво надвишение и висока вълна може да бъде поета, отбеляза проф. Кисляков.

Не може да се говори, че язовирите у нас са "цъкащи бомби", каза още той.

Големите язовири у нас категорично са в добро състояние, проблемите се решават все по-добре. Ако трябва да обобщя, бих казал, че сме се изкачили доста над дъното, подчерта проф. Кисляков.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад