Проф. Никола Владов: Донорските ситуации у нас от началото на годината са над 10

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Донорството е световен проблем, защото броят на пациентите, които се нуждаят от трансплантация на органи, расте, а трансплантацията е модерен метод за лечение на различни заболявания в крайна фаза. Това отбеляза в студиото на “Денят започва” проф. Никола Владов - ръководител на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.

“Тази необходимост става все по-голяма. За жалост броят на донорите в България не е голям, макар че имаме 4 донорски ситуация в последния месец - 3 са реализирани, а една не е реализирана по медицински показания”, допълни той.

По думите му донорските ситуации у нас от началото на годината са над 10, като повечето са реализирани, а в листата на чакащите трансплантация има над 1 000 пациенти.

“Мога да кажа, че има някакво съживяване, събуждане с тази посока, макар да не е достатъчно”, заяви проф. Владов.

Според него Законът за донорството в България е модерен, европейски закон, затова по-скоро е нужно да се подобри организацията, а координаторите по донорство по места да са по-активни.

“Сега има една група млади координатори, които започват да са активни - и в Стара Загора, и в Бургас, и в Пловдив. Надявам се, че и на другите места ще се активизират”, каза още той.

Какво още коментира проф. Никола Владов вижте във видеото!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад