Разделното събиране - проблемите и резултатите

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Чистотата на България трябва да бъде грижа и отговорност на всички нас – на гражданите, на държавата, на общините, на бизнеса, на всички, които в ежедневната си дейност произвеждаме отпадъци. Всеки от нас трябва да положи своята част от усилията, за да направим България чиста и подредена. Това коментира Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България.

Събирането на отпадъци, транспортирането, обезвреждането, депонирането е една многопластова и сложна задача, която е отговорност изцяло на общините. Освен това кметът на общината е отговорен за събирането и депонирането на опасните отпадъци. Съществена част от разходите за отпадъци отиват за чистотата на териториите за обществено ползване – парковете, градините, гробищните паркове, междублоковите пространства, поясни Георгиева.

По думите й такса смет годишно е около 500 млн. лв, от които 80 млн. отиват като отчисления за депониране в регионалните инспекции.

Такса смет трябва да се направи така, че всеки да плаща за това, което изхвърля. В момента таксата е на база на данъчна оценка на едно жилище. Едно четиричленно семейство в покрайнините на голям град плаща по-малко, отколкото в центъра на града, а изхвърля едно и също количество отпадъци, отбеляза инж. Михаил Бъчваров, експерт по управление на отпадъците.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад