Проф. Панайотов: Трябва да е приключил мандатът на президента, за да има наказателно-процесуални действия

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Какво следва след решението по Конституционно дело номер 1 за 2020 г., което е по питането на главния прокурор за имунитета на президента и вицепрезидента - темата в Сутрешния блок на БНТ коментира проф. Пламен Панайотов, ръководител на катедрата по наказателно-правни науки в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и бивш вицепремиер.

Имунитетът на президента и вицепрезидента има материално правно и процесусално-правно измерение, обясни проф. Панайотов.

Материално правното измерение е, че те не носят никаква отг за действията от техните функции, освен за държавна измяна и нарушаване на Конституцията.

Процесусално-правното измерение е за невъзможността срещу тях да бъде възбудено наказателно преследване. Трябва да е приключил мандатът на президента, за да може да се предприемат наказателно-процесуални действия, обясни проф. Панайотов.

Не би могло да се постави под съмнение засягането личността на президента, тъй като той изпълнява функцията на държавен глава, която е непрекъсваема, допълни още проф. Панайотов.

Вижте целия разговор във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад