Власт и протести. Каментар на доц. Наталия Киселова и д-р Борислав Цеков

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В края на парламентарния сезон протести поискаха оставката на кабинета "Борисов 3" и предсрочни парламентарни избори. Поискаха и оставката на главния прокурор. Отговорът на управляващите е, че мандатът ще приключи и изборите ще бъдат редовни през пролетта, а не - предсрочни в края на есента или началото на зимата. Главният прокурор заяви, че си върши работата, за която е избран и няма да подава оставка. Диалогът между недоволните и управляващите на този етап изглежна невъзможен. Ако пък се случи, със сигурност ще бъде много труден.

"Ако погледнем как се развива дейността на Народното събрание от 2017-та насам, ще видим една много последователна линия на липса на диалог в Народното събрание. Предвестникът за тези протести може да бъде видян още в миналата и по-миналата година в различните парламентарни сесии когато се отхвърлят по категоричен начин определени предложения, в последствие се внасят от мнозинството, защото прди това са били внесени от опозицията, неглижира се дейността на опозицията. Техните законопроекти или усилия да бъде упражнен парламентарен контрол не водят до реализация на парламентарни процедури. Бяхме свидетели на 15 смени на министри. Нито веднъж министър-председателят не е присъствал в пленарна зала, за да защити или да обясни защо се налагат персонални промени в правителството", каза преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

"У нас се създаде едно усещане в партиите, може би в сегашната управляваща конфигурация най-силно, през годините, че министър-председателят е министър-председател на мнозинството като парламентарна група. Той е министър-председател, излъчен от Народното събрание. Той е длъжен да има диалог, полемика, остро противопоставяне с институцията на Народното събрание, а не с тази или онази партия. Един необичаен политически сезон. Първо - заради корона кризата, в която се обърнаха буквално за часове и политически отношения, и доверие в управляващите. В условия на криза и на опасност обществото се консолидира около управлението и ние видяхме нещо такова в първите етапи на кризата когато правителството взе едни доста навременни и строги мерки. Но след това като че ли "изпусна юздите" на кризата", смята доктокторът по конституционно право Борислав Цеков.

Вижте целия разговор във видеото!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад