Проф. Радулов: Оградата на границата е направена да забавя преминаването, а не да спира когото и да било

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Мигрантската вълна е неизбежна, тя не е непосредствено предстояща, незавимо от това, което се говори в медиите, заяви проф. Николай Радулов, председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента от "Има такъв народ", в "Още от деня". По думите му в този малък прозорец от време трябва да се оправят проблемите по границата, да се подготвим за тези, които успяват да минат границата и какво ще се случи по-нататък с тях. И смята, че не сме закъсняли. От проверките, които са направени по границата, се е установило, че има нужда от сериозни мерки. Проф. Радулов беше категоричен, че оградата по границата не е компрометирана, има проблеми по начина, по който е създадена. Те трябва да се оправят, но се изисква ресурс и време.

Николай Радулов поясни, че оградата е съоръжение на 200 км. Поддържането му е било работа на областните управители, сега МВР се захваща да го стопанисва. 

"Тази ограда не е направена да спира когото и да било, тази ограда е направена да забавя преминаването, за да могат патрулите и силите, които са разположени на границата, да действат адекватно", поясни проф. Радулов.

И каза, че за момента силите на МВР са достатъчни по границата, има командировани служители от вътрешността на страната. Подчерта, че непрекъснато се работи по софтуера и хардуера, които отговарят за ранното разкриване на нарушители да работят. 

"Има дефекти и те са несъотносими по отношение на средствата. През 2013, 2014, 2015 около 300 милиона отидоха за повишаване на граничния капацитет - това включва всички тези съоръжения. Две години по-късно се дадоха още 200 млн. за това съоръжение, което всъщност е една телена ограда със серпантин", припомни председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента. 

Според него това не е достатъчно, това е чисто физическа мярка, която няма да ни предпази, но ще ни даде време и възможности заловените по време на преминаването да не допуснем да преминат.

По думите му заловените в страната мигранти са преминали границата със съдействието на местни хора, които познават пътеките, познават режима на действие на Гранична полиция. 

"И за съжаление, не може да мине без съдействие на служители на полицията", отбеляза Николай Радулов.

Цялото интервю вижте във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад