Проф. Румен Пандев: Пациентът вярва на лекаря, но не и на системата

Предаване: Панорама, 07.01.2022

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Когато здравната система е в криза,  отношенията пациент - лекар са в кризисна обстановка, често между пациента и лекаря се изграждат добри отношения. Пациентът вярва в лекаря, но започва да не вярва в системата. Това каза ендокринният хирург проф. Румен Пандев - гост в студиото на “Панорама”.

“Когато една здравна система е в криза, тя естествено произвежда лоша медицинска услуга. Болниците не са предприятия за спагети, те произвеждат здравни услуги. Кризата води до лошо качество на услугата, лошото качество на здравната услуга означава повече усложнения, по-висока смъртност”, обясни той.

По думите ми “здравната услуга трябва да е желана от болния, да е евтина за обществото и да ефективна за болницата”. Когато системата е в пандемия, обаче, много е трудно да се правят реформи, отбеляза проф. Пандев.

“Хем трябва да поддържаме социална система, която от една страна се опира на търговски дружества, от друга страна - има огромна неефективна здравна администрация, имаме хронична липса на квалифициран медицински персонал и неадекватно финансиране на здравния продукт. Всичко това води до този резултат”, заяви той.

 

Какво още коментира проф. Румен Пандев вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад