Проф. Салчев: Първо се изплащат заплатите, следват данъците и след това всичко останало

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Беше взето решение с Националния рамков договор да бъдат увеличени заплатите с 25%, определение на ВАС спря изпълнението на тези параграфи, тъй като ако не бяха изпълнени изискванията за увеличение на 25% на заплатите, трябваше да бъдат намалени цените на клиничните пътеки. Това вече не е така с определението на ВАС и няма да бъдат налагани санкции, ако не са достигнати увеличението на заплатите 1500 лв. за сестра и 2000 лв. за начинаещ лекар", каза в "Денят започва" проф. Петко Салчев, управител на НЗОК, по повод недоволството не медиците за възнагражденията им. 

Управителят на НЗОК поясни, че първо се изплащат заплатите, следват данъците и след това всичко останало. Даде пример с лечебно заведение, което е платило 700 000 лв. дългове и е заявило, че не му стигат пари за заплати и подчерта, че първо принципалът трябва да осигури заплатите и след това да се договаря за дълговете.  

"Имаме увеличение на цените на клиничните пъреки с 25% от 1 май. Това увеличение действа и в момента. Именно с това беше направено и преразпределение този месец на бюджетите на лечебните заведения", заяви проф. Салчев. 

"НЗОК закупува отчетена дейност от лечебните заведения - това е нашето задължение. 3 месеца цените на клиничните пътеки са били на базата на миналата година, склед това се увеличиха, след това започна преизчисляване, имаше периоди, когато разпределените стойности, т.н. лимити на лечебните заведения, в първите месеци отговаряха на 1/12 от миналата година. След това постепенно, неравномерно, в месеците бяха повишени до септември месец, където средно разпределената стойност на национално ниво беше 250 млн., септември установихме, неразплатени дейности поради това неравномерно разпределение и по каси, и по лечебни заведения в рамките на 43 млн. останала дейност от планираната стойност 105 млн. Надзорният съвет взе решение тези 43 млн. да бъдат изплатени, остатъкът да бъде преразпределен и за последните 3 месеца беше взето решение да бъдат разпределени средно месечно 258 млн. лв. на лечебните зааведения, така че те да могат да работят спокойно", поясни управителят на НЗОК и посочи, че това е с 39% повече отколкото предвиденото за тези месеци по предишното разпределение. 

Какво още каза проф. Петко Салчев вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад