Проф. Търнев: Разнообразни и тежки понякога могат да бъдат последиците от ковид

Предаване: Панорама, 18.02.2022

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"От многото пациенти, които преживяват ковид, не всички имат дългосрочни ефекти", заяви в "Панорама" проф. Ивайло Търнев, началник на Клиниката по неврология в Александровска болница.

Разнообразни и тежки понякога могат да бъдат последиците от болестта - не само неврологични, но и кардиологични, ендокринологични, дихателни.

"Може би 20% от болните в нашата клиника са с постковид синдром, т.е. с някакви неврологични усложнения", съобщи проф.Търнев. 

Различни са неврологичните усложнения - по използвания от журналистите израз "мозъчна мъгла" - със засилващи се когнитивни нарушения, трудна концентрация, намаление на паметта, замаяност, главоболие, хронична умора. 

Има и пациенти с по-тежки неврологични усложнения - с трайна инвалидизация, при която се засяга и централната, и периферната нервна система. 

"Вече има достатъчно убедителни данни, публикувани в авторитетни журнали, че този вирус преминава кръвно-мозъчната бариера, попада в нервната система, води до локални енцефалити, води до атрофия на нервни структури и в дългосрочен план се очаква, че води до едно ускорено, преждевременно стареене на мозъка", поясни неврологът.

Вижте повече във видеото. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад