Разговор без пропаганда – украинец и руснак на среща в София

Предаване: Панорама, 18.02.2022

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Дойдоха за нашата среща от различни посоки и без да се познават.
Украинецът Андрий и руснакът Тимур.
В началото ги попитах дали има проблем в този разговор да бъдем заедно. Да говорим за войната, пропагандата, свободата да мислиш.

Живеят в България, но следят новините от Украйна и Русия.
Руснакът Тимур е юрист и работи с руски клиенти. От 5 години живее в България.

Андрий е IT специалист в българска фирма. Държи да каже, че днес изразява личната си позиция на свободен човек.

Андрий Виклюк: „Искам всички да разберат, че през последните 8 години ние сме в състояние на война и че тя не е приключила! Ние загубихме 10 процента от територията си, окупирана от Руската федерация. Миролюбива страна сме. Никога не сме започвали войната. Нашата доктрина е отбранителна, не членуваме в алианса и затова според мен война иска и води Русия!

Тимур Гумеров: „Русия сега не иска война, а заплашва с война! Но съм съгласен с Андрий, че през 2014-та Русия извърши агресия срещу Украйна. Въпреки това у нас се смята, че е бил проведен референдум за тези действия. За мен, като гражданин на Русия, обаче, е изключително неприятно, че страната ми, ръководена от Путин, се забърква в подобни действия. Отразява се на отношението към всички руснаци. Не мисля, че Путин би започнал военна авантюра сега, освен ако не изгуби окончателно контакт с реалността. Което също не е изключено. Путин шантажира. В последно време явно му е скучно, не чувства внимание от страна на западните политици и му трябва повод да си поговорят. Това струва по различни оценки по 15-20 милиарда на руския народ.”

Пропаганда или истинска заплаха. Всеки ден носи нещо ново. Състояние на шум и тревога. Инциденти, дипломация на шестметрова маса, войски, които се трупат и оттеглят.
Кой има интерес от това?

Андрий Виклюк: „Има и пропаганда, има и истинска заплаха. Мисля, че Америка и НАТО “натиснах” точно там, където трябва. Изостриха ситуацията и принудиха целия свят да види проблема с Русия. Говоря за Русия като държава, не зная какво мислят хората, които живеят там.Тимур по-добре знае и ще ми е интересно да разбера. Ако ставаше дума за игра на карти, то сега всеки играе открито. Всяка страна се разкрива. Да, ние в момента отваряме бомбоубежища, оборудваме ги, провеждаме учения. Много от познатите ми, дори учени, артисти, певци се записват в редовната войска, подписват договор, записват се в запаса. Хора, които никога не са държали оръжие в ръце, се учат да стрелят с автомати. Инструктури провеждат обучения как се води бой в града. Приятелите ми, колегите от украинските офиси имат специални съвещания за това как трябва да се действа по време на военни действия, как да се евакуират, къде да се скрият, какво да носят. Хората се готвят.“

Тимур Гумеров: „Пропаганда има и тя е от всички страни. От руска, от американска, от украинска страна. Всички преследват политическите си интереси и цели. Далеч съм от идеята да идеализирам каквото и да било. Реална ли е заплахата? Да, смятам, че е реална. Путин по този начин проверява реакцията. Той отправя заплаха и чака да види как ще реагира Западът.

Говори за риск и заплаха от НАТО, защото там членуват държави с либерални, демократични системи. Те противостоят на неговия авторитарен режим. Затова той иска всякак да очерни тази система, да каже, че са ни враговете.”

Светът изглежда в окопен режим. Между истини и лъжи.
Непрестанно. Безкрайно състезание.
Говорим си за тази мрежа в която сме оплетени всички.

Андрий Виклюк: “Един политик беше казал, май Чърчил, че докато истината стигне до адреса, лъжата вече е обиколила целия свят. Свободният интернет парадоксално доведе до много повече лъжи. Нужна е „информационна хигиена“. Да се научим да различаваме лъжата, пропагандата,да сверяваме от различни източници, да проверяваме кой е собственикът на тези източници. Днес има място за истината, но лъжите са повече.”

Тимур Гумеров: „Напълно съм съгласен, че трябва да има „информационна хигиена“. Само хората, които са безкритично лоялни на дадена власт, вярват в пропагандата и нейните глупости. За съжаление, това се случва и в опозицията. Хората вярват в това, в което искат да вярват. В Русия даже има един източник: агенция за исторически новини „Панорама“. Пишат напълно измислени новини, абсурди, на границата на самоиронията. Но хората вярват, започват да постват ,да се възмущават...”

Андрий Виклюк: “Това е сатира! И у нас има такава. С фалшиви новини...”

Андрий е роден в украинския град Чернивци,в югозападната част на Украйна.От половин година е със семейството си в България. Тимур е от руския град Екатерининбург. Повече от 5 години е тук. Виждат България през призмата на това, което са имали и нямали.

Андрий Виклюк: „Тук се чувствам по-свободно. В Украйна има много проблеми. Вътрешни, битови, с корупцията, недобрата организация на работата, организацията на града. Когато съм тук се дистанцирам от това. Тук пътищата са по-добри, но кафенетата, ресторантите, интернет-магазините не толкова. Но всичко се развива ,развива. Вие сте Европейския съюз!"

Тимур Гумеров: „Съгласен съм. Мога да кажа абсолютно същото. Вие сте Европейски съюз! Дойдох тук, защото не ме устройваше политическата ситуация в Русия след 2014 година. Тогава загубих всякаква надежда, че има някаква опозиция, достатъчен брой недоволни хора. Аз прекрасно разбирам, че България има куп проблеми - политически и икономически. Но тук съм спокоен. В сравнение с Русия България е супер демократична страна. Тук много ми харесва.”
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад