Проф. Веселин Методиев: Нека да изпитваме повече срам

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Денят на будителите е дело на група български университетски преподаватели, интелектуалци, които повдигат идеята след колапса след Ньойския договор, когато българското общество е много тежко ударено. Министърът на просвещението Стоян Омарчевски е автор на конкретната правна норма за честване на този ден, разказа в "Още от деня" проф. Веселин Методиев, председател на настоятелството на НБУ.

Припомни, че за 100-те години от въвеждането му, 47 години той не е бил честван, което е мъчително и срамно.

"Когато разказваме за миналото, когато искаме в такъв ден да се обърнем към миналото, трябва да знаем, че там има и добро, и зло, и нещо, от което трябва да се изпитва срам, и нещо, към което може да се изпитва безспорно уважение."

Методиев допълни, че в обичайното право има две много важни неща, без които не е имало възможност обществото да съществува - едното е страх от Бога, другото е срам от хората.

"Страхът от Бога като че ли поизчезна по ясни причини след един дълъг режим на атеизъм, а срамът от хората в някаква степен намаля", отбеляза той и допълни, че без срам не може да има никакъв морал и никаква етика.

Хората, изведени напред като будители, са знаели, че трябва да работят в името на общия интерес. "Да работиш в името на личния интерес е срамота!"

Веселин Методиев призова да изпитваме повече срам.

Целия разговор вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад