Прогнозите в процес на дефлация - коментар на Стоян Панчев и Михаил Кръстев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Състоянието на икономиката и реалните фактори, които трябва да вземаме предвид, изпълнението на параметрите на бюджета и особено актуалната тема свързана с равнището на заплатите както в публичния, така и в частния сектор, по региони, области и по сфери. Следва анализа на съоснователят на "ЕКИП – експертен клуб по икономика и политика" Стоян Панчев и икономистът Михаил Кръстев – член на Съвета по икономически и публични политики.

"Това, което виждаме като числа, е, че средната заплата се върти около 2 000 лева. За първи път от десетина години заплатите в частния сектор са по-високи от тези в публичния, обикновено е обратното. Причината затова е, че частният сектор по-бързо успя да индексира доходите с инфлацията, докато при публичния се изисква определено политическо време, за да се случи това нещо", обясни Стоян Панчев.

За Михаил Кръстев най-интересното е, че за първи път от данните за средната работна заплата ще зависи минималната работна заплата.

"Сметката, която трябва да се плати, вече чука на вратата. Тази пролет политиците  успяха да сътворях нещо, което е лишено от политическа логика и доста вредно, обвързвайки стойността на минималната работна заплата с данните за средната работна заплата в страната", категоричен беше той.

Какво още каза специалстите вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад