Психология на агресията - коментар на психиатъра д-р Владимир Наков и психолога Младен Владимиров

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Пореден случай на агресия между млади хора - младеж от Елин Пелин е в болница с опасност за живота след побой от връстници. В студиото на “Денят започва” психиатърът в Националния център по обществено здраве и анализи д-р Владимир Наков и психологът Младен Владимиров коментираха темата за психологията на това грозно явление.

Д-р Наков обърна внимание на т.нар. неблагоприятни преживявания в детството.

“Това са събития, които влияят пряко или косвено върху бъдещия живот на децата, когато са под 18 години. Когато се случат повече от 4 такива събития, рискът те самите да проявяват насилие и да злоупотребяват с различни вещества, се увеличава многократно”, обясни той.

По думите му това се пропуска, въпреки че статистиката сочи, че в България тези неблагоприятни събития са два пъти повече в сравнение с останалите страни от Източна Европа.

“Хората, които са имали такива събития в детството, вероятността да бъдат насилвани или да са насилници е около 40%, така че и в двете посоки могат да се проследят нещата”, допълни психиатърът.

Това се възпитава, често пъти се предава чрез това, което наричаме модел на подражание, продължи Младен Владимиров. Според него сред причините за агресивното поведение при младите хора е кибернасилието, което ескалира в дигитална среда. Понеже там не може да се осъществи физическото насилие, се провокира реален сблъсък, обясни психологът.

За него насилието е част от човешката природа, която трябва да се управлява и изследва. Много важен е начинът, по който се говори в обществото, отбеляза още той.

Какво казаха още гостите в предаването вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад