Работят ли за преодоляване на инфлацията мерките на правителството?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Какви мерки може да предприеме правителството в областта на икономиката и за овладяване на инфлацията? Красимир Дачев отбеляза, че в момента има хвърлени в обществото много антиинфлационни мерки: "Най-напредналата от тях е тази в ЕС, която се обсъжда за ограничаване и намаляване на ДДС върху горивата".

Предлагат се мерки като необлагаем минимум, преизчисляване на пенсии, таван на храните и на енергетика, намаляване на ДДС - всички те са проинфлационни, категоричен беше зам.-председателят на БТПП. 

И Мика Зайкова, и Красимир Дачев, зам.-председател на БТПП, отрекоха варианта форсмажор, но Дачев посочи, че държавата е трябвало да качи в един сайт всички мерки, като забраната на кода за внос от Русия и от Украйна. Фирмите, които имат сключени договори, са в обективна невъзможност да изпълнят задълженията. 

"Идеята беше: ние издаваме тези документи за форсмажор, независими организации. Държавата не издава документи за форсмажор, но тя трябва да даае документа, на базата на който ние да издадем този форсмажор", заяви Красимир Дачев. 

В сегашната ситуация се случиха най-неприятните неща, инфлацията хвърчи нагоре, отбеляза Мика Зайкова.  

"Действията на правителството продължават да бъдат проинфлационни. В Плана за възстановяване и устойчивост се предвижда да се поддържа инфлацията по простата причина, че на две стъпки - 2023 и 2025 г. - ще падне регулираният пазар. Падне ли регулираният пазар за домакинствата, цените стават борсови и населението почва да плаща това, което е на борсата. В този план пише и още нещо, което е много неприятно - фондът, който е за поддържане на електроенергийната СЕО, който се храни от продажби от вредни емисии и проценти от свръхпечалба, става фонд за декарбонизация. Той може само да инвестира във ВЕИ и изобщо не участва в т.н. кръстосани субсидии и поддръжката на ТЕЦ-овете отпада", обясни Мика Зайкова. 

До 30.09.2024 г. дружествата, които произвеждат електроенергия от въглища, ще трябва да се приспособят към пазарните условия, ако ги има, подчерта икономистът. "Тази думичка "ако ги има" означава, че до 2024 г. може и да гиняма ТЕЦ-овете", подчерта Зайкова.

Целия разговор вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад