Радан Кънев: Плаващите мнозинства в България са заложник на мафията

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Промяната няма шанс да се случи за 100 дни, заяви евродепутатът Радан Кънев. „А дали има различен модел на управление – повече от очевидно е, че има. Поведението на лидерите, на премиера е различно от това, с което сме свикнали“, обясни той.

И постави въпроса: „Има ли политика на българското правителство по най-важните кризисни теми?“.

„Ние в началото на годината влязохме в кризи, които си бяха наши. Войната и нейният нов ефект върху енергийната криза и съответно върху покупателната способност, а да не говорим през енергийните цени върху всеки бизнес какъв натиск се осъществява, е една свръхкризисна ситуация. Успоредно с това имаме вечното догонване на европейската енергийна политика, което само по себе си е тежък проблем. Имаме криза в отношенията със Северна Македония. По такива въпроси не може да има политика на отделна партия“, каза Кънев. Но за съжаление има.

И подчерта, че по такива кризисни теми трябва да има национален консенсус. „По ключови национални теми, ако няма едно ниво на консенсус и единство, държавата е слаба“.

Заяви също, че плаващите мнозинства в България са заложник на мафията. И повтори тезата си, че трябва да има ясна политика на мнозинството, на правителството. „Единствено правителство, което е изградило такава обща политика, има силата и самочувствието да седне с опозицията и да каже: сега да изградим националната политика“.

„На няколкостотин километра от границата ни има война, най-голямата от 70 години насам, която засяга нашата икономика по драматичен начин, засяга десетки и стотици хиляди българи по произход в Украйна и Молдова, в такава ситуация съм привърженик на модела на управление, при който страната има силен външен министър. Не виждам да сме в такъв модел. Но понякога премиерът може да компенсира отсъствието на всеки министър, стига да чувства подкрепата на парламентарните групи и на пртньорите си в Министерски съвет“, обясни още Радан кънев.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад