Радостин Стойчев: За последните 10 години нищо не се е случило в спорта в България

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Бившият селекционер на националния отбор на България по волейбол Радостин Стойчев беше гост в студиото на "Арена спорт", за да говори за случващото се в съвместната му школа с Матей Казийски, залата, която двамата се опитват да построят в квартал "Младост", както и актуалната ситуация в българския волейбол.

В момента Радостин Стойчев и Матей Казийски провеждат лагер с деца в Кранево, като волейболният специалист заяви, че е удоволствие, но и отговорност да организират подобни събития.

"За нас с Матей е голяма отговорност и удоволствие да организираме подобни лагери на морето. Децата имат нужда от подобна активност - да спортуват, да са навън, да са на морето и да могат да се социализират. Всичко това нас много ни зарежда. Когато децата видят Матей, очите им светват, а това е страхотно. Там беше и Доби Рабаджиева, а ще дойдат атлети и от моя отбор Верона. За тези деца е голяма емоция да играят с един истински шампион", сподели Стойчев.

Настоящият наставник на италианския клубен Блу Волей Верона говори и за волейболната академия, която той създаде съвместно с Матей Казийски преди няколко години.

"Работим в школата, за да създадем личности, но всичко се получава с променлив успех. Срещаме неразбиране не само от родителите. Ние като школа обаче трябва много повече да се стараем. На мен лично това ми е много голяма болка, защото полагам много усилия в тази посока. Много искам повече хора да се запалят и да го почувстват. Тогава ще съм доволен", коментира волейболният специалист.

Радостин Стойчев разкри още, че проектът за зала за академията в квартал "Младост" за втори път е бил спрян, като единствената причина е била "възпиращо условие от по-високо".

"Преди около три години и половина направихме първите постъпки към общината, поисквайки среща с главния архитект на София, за да ни бъде предоставено място за строеж на спортна зала. По градоустройствен план в София има места, които са предназначени само за спорт. Проведохме 4-5 срещи с главния архитект, както и още поне толкова с кмета на София г-жа Фандъкова. Имаше възможности за едно място в Люлин, едно в Младост и други. Нещата вървяха добре, но ми казаха, че има някакви възпиращи условия на по-високо ниво. Това се случи преди около две години и половина и тогава всичко беше блокирано. Искам да кажа, че не става въпрос за някакво участие в корупционни схеми, защото никого не бихме участвали в нещо подобно. Отидохме по надлежния път и си представихме един проект, който искаме да се случи. След като се смени правителството, проектът напредна отново и дори беше определено мястото в Младост. Изпълнихме условията, които ни бяха поставени, за да бъде задвижен отново този проект. Защитихме и общественото обсъждане пред община "Младост", в което трябваше да обясним какво искаме да направим и какви биха били ползите за квартал. В двуседмичен срок трябваше общинския съвет на София трябваше да излезе с окончателно решение, но отговор все още нямам. Писах и звънях многократно на г-жа Фандъкова, но комуникацията ни беше прекъсната. Преди около две седмици тя ми прати кратко съобщение с обещание да провери какво се случва. Всичко беше изпълнено по процедура, така че не знам защо за втори път проектът беше спрян. Моето мнение е, че хората, които взимат обществени длъжности, трябва винаги да застават с лицата си и да поемат отговорност. Не смятам, че става въпрос за саботаж. Единственото, което ми беше казано е, че има някакво възпиращо условие", заяви Стойчев.

Бившият селекционер на волейболните национали изрази мнение още, че в последните 10 години нищо не се случило в спорта у нас.

"Не спирам да се удивлявам на късата обществена памет. За последните 10 години нищо не се случило като цяло в спорта в България. Няма да коментирам конкретно работата на селекционера на националния отбор или самия отбор, а ще говоря генерално. Няма никаква идея за това какво се случва в спорта. Няма държавна политика, няма бъдеще. Не се гледа на спорта като на една организирана материя. Искам да ви дам един пример с Полша, която има много успехи в различните спортове през последните години. Наскоро разбрах, че там е променен законът, който указва, че застроената площ на който и да е било терен достига до 15%. Останалата площ е предназначена за спорт. Пред всеки нов строеж има спортна площадка и на практика всички в Полша спортуват, което е страхотно. При нас това тотално липсва. Липсва и грижата за младите, неглижираме тяхното здраве и бъдеще", сподели Радостин Стойчев.

Стойчев, който от дълги години работи в Италия говори и за случващото се в родната федерация, споделяйки дали той вижда промени от времето, когато беше селекционер.

"Аз не виждам промяна във федерацията. Продължаваме да организираме състезания, а аз преди 10 години казах каква е причината за това. Поради същата причина аз напуснах и националния отбор, защото не исках да бъда част от тези неща. Организацията на подобни състезания струва между 1 и 4 милиона. Защо не инвестираме тези средства в детско юношеския спорт, в изграждането на таланти, в каквото и да е. Това е нещо, което не мога и не искам да приема. Не казвам, че не трябва да има никакви състезание, но направете списък с това колко състезания са организирани у нас за последните 15 години и ги сравнете с останалите федерации. Ние ли сме най-богатите? Единственото нещо, което се промени е Управителния съвет. Когато аз бях треньор, той се състоеше от 28 човека и имаше една дама, която ме критикуваше, че сме паднали от 5-то на 6-то място на едно европейско първенство. Не помня името ѝ, защото, както казвам тези хора са без лица. В момента разликата е, че класирането на мъжкия и женския национален отбор се продава като успех. Ние сме добри в момента според тях", коментира Стойчев.

Накрая волейболният специалист разкри и дали е жива все още мечтата му да води един ден националния отбор на България на Олимпийски игри.

"Разбира се. Мечтите винаги трябва да са живи. Ако човек спре да мечтае, няма смисъл да живее. Мечтата винаги трябва да я има някъде, но и пътят е важен. Човек трябва да се старае да реализира мечтите си независимо дали накрая ще си остане само една мечта. Това е и една от причините поради които направихме тази школа, защото мечтата винаги е жива", завърши Радостин Стойчев.

Целия разговор с Радостин Стойчев гледайте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад