Ръстът на инфлацията и рисковете пред икономиката - анализ на Иван Нейков и Христина Христова

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ръстът на инфлацията и рисковете пред икономиката - анализ в студиото правят Иван Нейков и Христина Христова - бивши министри на труда и социалната политика

Имах надежда, че за 2022 година ще имаме механизъм за формиране на минималната работна заплата, коментира Христина Христова.

Според Иван Нейков, рано или късно ще се научим да определяме минималната работна заплата не по таванния способ.  Той смята, че всичко зависи от това какво тегло ще бъде дадено на социалните и икономически фактори, които вляят на минималната работна заплата.

"Придаваме много по-голяма тежест на минималната работна заплата, тя е елемент на сивата икономика", отбеляза Нейков.

"В районите с по-лошо социално икономическо развитие стигаме до дисбаланс", отбеляза Христова. "Индексацията на минималната работна заплата ще бъде с 6,1%, но според данните от статистиката тази сума е изядена
от 10% инфлация"
, каза още бившият социален министър.


"Ако се окаже, че инфлацията е по-висока по силата на закона актуализацията на пенсиите ще е по-висока", обясни Нейков. Той смята, ча тази година няма да имам проблем с парите поради инфлационните процеси и подобряването на събираемостта, както и, че бюджетът ще има достатъчно средства, за да може да продължи със социалната насоченост, но също така отбеляза, че въпросът е как ще бъдат разпределени тези пари.

 

Вижте разговора във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад