Тодор Тагарев: Няма как българските моряци да бъдат изтеглени без съгласието на руската страна

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

След спасителната операция на екипажа на кораба “Царевна”, 14 българи и един украински гражданин вече са извън пристанището на Мариупол и се намират в Донецк, откъдето ще отпътуват за България. Останалите от екипажа - трима българи, двама украинци и капитанът на кораба, са останали на борда по свое желание.

За тази операция и какво предстои, както и изобщо за случващото се в Украйна, в студиото на “Денят започва” говори военният експерт Тодор Тагарев.

Според него евакуацията на българския екипаж е била възможна едва на 50-ия ден от войната в Украйна, “защото сега е решило ръководството в Кремъл”.

“Няколко седмици преди да започне войната руският флот с кораби от Черноморския, Балтийския, Северния и Тихоокеанския флот на Руската федерация на практика блокираха цялото украинско крайбрежие - и черноморско, и в Азовско море, с което има пълен контрол над Черно море с изключение на териториалните води на страните членки на НАТО. Именно Русия е тази страна в конфликта, която не разрешава на търговските кораби да напуснат украинските пристанища”, обясни експертът.

Той предположи, че е била постигната някаква договореност, вероятно с участието на българските власти, да бъдат евакуирани нашите моряци.

“Няма как те да бъдат изтеглени без съгласието на руската страна”, беше категоричен Тагарев.

Какво още коментира военният експерт вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад