Расте броят на интернет измамите за източване на банкови карти в цялата страна

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Двама души на 24 и 26 години са задържани във Варна за извършени измами в интернет, по досъдебно производство образувано в ОДМВР-Сливен под надзора на Окръжна прокуратура-Сливен. Те са получавали достъп до банкови сметки на различни потребители в цялата страна. Измамените са много, а откраднатите пари са стотици хиляди левове.

"От началото на 2023 година се значително увеличиха подадените заявления от граждани за достъп до мобилното им банкиране и източване на банковите им сметки. Установи се, че това престъпление се извършва на територията на цялата страна. Посредством фишинг имейли клиенти на банки са заблуждавани и са предоставили личните си данни, данни от мобилното си банкиране, данни от дебитните си карти, с които са били достатъчни за източване на банковите им сметки", каза в "Денят започва" инспектор Коста Котавов - сектор "ПИП" ОДМВР-Сливен.

Той подчерта, че хората, които извършват тези престъпления, са изключително добре подготвени и е много трудно да им се противодейства. 

"При получаване на имейл, в който се искат лични данни, пароли, данни от банковите и личните карти - хората да не се доверяват. Напомням, че банките не изискват такива данни", посъветва инспектор Котавов и допълни, че трябва да се внимава при онлайн пазаруването и да се прави само в проверени сайтове.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад