Равносметката от летния сезон

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Днес отбелязваме Световния ден на туризма. Затова решихме да проверим как приключи летния туристически сезон, какво ни очаква през зимния и пред какви трудности се изправят от бранша.

От Института за анализи и оценки на туризма определят летния сезон за успешен. 

Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма: Ние отчитаме много добра посещаемост. 

Като брой туристи обаче все още не са достигнати нивата от 2019, но приходите от туризъм са по-високи като обем. Най-много туристи идват от съседните на България страни. 

Българските туристи продължават да предпочитат родните летни курорти, в това число и за кратки отпуски около почивните дни. А България има прекрасни условия и за културен и балнеотуризъм. 

От Сдружението на туроператорите и туристическите агенти "Обединение бъдеще за туризма" също подчертават, че страната ни има прекрасни условия за целогодишен туризъм. 

Според сдружението обаче сред част от чужденците остава притеснението от военните действия в Украйна. Посочват още за нормативната рамка за бизнеса и взаимоотношението му с институциите - настояват за изграждането на така наречената структура "Туристическа полиция", която да пресече сивия сектор. 

Към момента проверките се извършват от четири различни институции, като често това води до неефективност и размиване на отговорността. От сдружението посочват още, че липсата на образовани кадри е пречка за развитие на сектора. И все пак очакванията в бранша за зимния сезон остават положителни.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад