Разговор за наследството и последствията от кончината на кралица Елизабет Втора

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За наследството и последствията от кончината на кралица Елизабет Втора в "Денят започва" разговаряхме с издателя и биограф Боряна Джанабетска и Мария Конакчиева от Френския институт. И двете гостенки в сутрешния блок познават отлично протоколите в кралското семейство.

Кралица Елизабет Втора беше стоик. Беше човек с невероятна устойчивост на характера и показа как трябва да се посещат тежките моменти в едно семейство. Според нея в живота на кралицата има два повратни ключови момента, които са били формиращи - единият е мигът, в който разменя брачните си обети с Филип, и вторият - нейната коронация, когато полага клетва да служи на страната си, отбеляза Боряна Джанабетска.

Кралица Елизабет Втора и принц Филип са една уникална двойка като присъствие и атмосфера. Затова на Чарлз и Камила ще е трудно да заемат тяхната роля.

Елизабет Втора показа защо монархията не е за изхвърляне. Монархът няма политическа власт. Много по-лесно е един монарх да стане събирателен образ за нацията, символ на нацията и да бъде харесван от хората, допълни още тя.

Мария Конакчиева подчерта, че големият въпрос пред целия свят е какъв крал ще бъде Чарлз Трети, защото той има тежко наследство от една легенда, която си отива и той ще трябва да бъде на висотата на син, на баща на нацията. Чарлз винаги е мислел, че всяко нещастие се случва заради него и никога не е бил сигурен в себе си.

Принц Филип е много полезен за кралица Елизабет Втора - кралицата на народа, каза още Конакчиева.

Церемониите след смъртта на кралицата са описани и уточнени още през 60-те години на миналия век.

В Англия има една знаменита фраза: "Кралят никога не умира!", каза в заключение Мария Конакчиева.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад