Разменени бебета в столична АГ болница –правни и етични измерения на казуса

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Столична болница размени две бебета. Близо 3 месеца по-късно майките направиха ДНК тестове. Причината - едната от тях се усъмнила, че отглежда чуждо бебе след като видяла, че номерът на нейната гривна, която се дава при раждането, не съвпада с този на детето.

„Прокуратурата вече е започнала досъдебно производство по една разпоредба за умишлено престъпление, т.е. ще се установи дали някой умишлено е разменил гривничките. Каквото и да излезе от наказателното производство няма да помогне за решаването на чисто гражданскоправните аспекти на казуса“, коментира адвокатът по семейно право Пламен Борисов. 

Той добави: „При най-голяма кооперативност и от двете страни трябва всички да заведат искове за оспорване на майчинството и бащинството на едното и на другото дете“. 

Адвокатът коментира, че съдебният процес при разменени бебета би продължил дълго време. 

Според него децата са в риск, защото е застрашено тяхното право на идентичност.

 По думите му най-добре е двете бебета да бъдат настанени при приемни семейства докато казусът бъде разрешен, за да не изграждат децата връзка с грешните родители.

Психологът Ина Антонова смята, че фокусът не трябва да са само майките, но и бебетата, които още преди раждането си разпознават своите майки. 

„Има травма не само при майките, но и при децата, която ще остане доста дълъг период от време. Разбира се, при майките е най-трагично, защото те могат да изразят проблема в момента", добави тя.

По думите ѝ е нормален рефлекс една от майките да отказва да приеме действителността, но това ще се промени с времето, най-малкото, защото законът ще си каже думата. 

Вижте целия разговор във видеото. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад