Проф. Киров: Мотивите за президентско вето върху изборните промени са най-слабите от 30 години насам

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Закони с президентско вето, закани за сезиране на Конституционния съд, забавена процедура по връчването на проучвателните мандати за съставяне на правителство, решенията, които взимат депутатите и още теми коментира преподавателят по конституционно право проф. Пламен Киров - гост в студиото на “Денят започва”.

“Мотивите към ветото на президента върху измененията на Изборния кодекс са най-слабите мотиви от 30 години насам, които съм чел, а претендирам да съм чел всички мотиви към всяко вето, което президентите са налагали към всички закони”, заяви конституционалистът.

По думите му мотивите взаимно си противоречат и даде пример:

“Какво ще стане, ако всички гласуват с бюлетина, а последният с машина? Тогава неговият вот ще бъде явен. А какво ще стане, ако всички гласуват с машина, тя блокира и последният трябва да гласува с хартиена бюлетина? Ще се изпадне в същата ситуация. Каквото и да направите, винаги може да се стигне до ситуация, в която да се осветли нечий вот.”

Според него се намираме в конституционна криза, а парламентарно представените партии се готвят за избори още от момента, в който са станали известни изборните резултати от последния парламентарен вот.

Какво още каза проф. Пламен Киров вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад