Разследването за собствеността на Руската църква

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Проверка на Прокуратурата е установила, че българската държава е собственик на храма "Св. Николай Мирликийски Чудотворец", известен като Руската църква. Това обяви вчера държавното обвинение и каза, че Регионалното министерство трябва да заведе съдебно дело, за да получи акт за собственост върху храма и имота. Как се стигна до този извод? По темата разговаряхме с Виктор Малинов, завеждащ отдел "Надзор за законност" във ВАП.

"Установи се, че през 1934 г. българският министър на външните работи и вероизповеданията се е разпоредил със сградата на Руската църква, като е възложил на свой подчинен служител да предаде зданието и прилежащите към него принадлежности на Негово Преосвещенство Софийски митрополит Стефан тогава", обясни той.

По време на Втората световна война храмът е пострадал. Две трети от средствата за възстановяването на храма са възложени на българската държава, останалата 1/3 е следвало да бъде поета от тогавашния СССР. Храмът е възстановен. Няма документи за това, че Съветският съюз е внесъл средства за възстановяването му, допълни още той.

Какво следва от всичко това - вижте подробности във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад