Ремонтът на НГДЕК продължава да се бави

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Сградата на НГДЕК продължава да бъде в кошмарно състояние, а процедурата по ремонта се бави с месеци. Три дни след началото на учебната година училището е празно и нищо не се е променило през летните месеци. 600-те ученици в гимназията са в сградата в Модерно предградие, учебният процес е подсигурен, увери Тодор Джонев, зам.-директор на НГДЕК.

"Това забавяне (на ремонта на тази сграда) е дна тъжна илюстрация на отношението на всякакви институции спрямо българското образование и култура в лицето на това училище, което повече от 30 години няма място за обучителния си процес. Няма да коментирам дали и защо обществената поръчка е била забавена, дали има порок в нея, каквото съдът ще прецени... Искам да призоваи кандидатите в тая поръчка, които участват в десетки поръчки, да направят така, че да не забавят процеса, за да не отидем в следващата календарна година и да не изгубим целевото си финансиране", заяви Тодор Джонев.

Средствата за ремонта са заложени в бюджета на Столичната община тази година и ако не стартира процедурата трябва да започне отначало. Затова зам.-директорът призова да няма забавяне на поръчката.

"Наистина има голямо забавяне на ремонта на това училище. Още от далечната 2017 г. е подготвен проект да бъде ремонтирана сградата на бившето 13-то училище в район "Възраждане". Има издадено разрешение от 2018 г. и от тогава досега нещата явно не са се случвали по правния начин. След като стъпихме в управление - приоритетно за нас беше подобряване на образователната инфраструктура, започнахме и с това училище и обявихме в началото на юли обществена поръчка. В момента има комисия, която ще разгледа входящите оферти за ремонт на училището. Има и входяща жалба от трета страна. Очакваме края на септември да има произнасяне на ВАС и след това стартиране на строителните дейности", обясни кметът на район "Възраждане" Станислав Илиев.

Срокът да изпълнение е 400 дни. Това означава, че по всяка вероятност сградата ще бъде ремонтирана през 2026 г.

Вижте повече във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад