Ресторантьорите: Търпението ни се изчерпа, ние сме най-ощетените

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Здравните власти продължават да хващат нарушители на заповедта на здравния министър, свързана с противоепидемичните мерки - първо в Пловдив, после и в София. Полицията и Здравната инспекция влязоха в няколко заведения, които работели въпреки забраната.

“Ние сме най-ощетеният бранш и станахме изкупителна жертва на тази пандемия. Виждаме, че всички сектори в държавата работят с изключение на заведенията, моловете и фитнесите. На нас ни бяха обещани някакви помощи за персонала и компенсации на фирмите, но вече три месеца от второто затваряне на нощните заведения и два месеца от затварянето на дневните заведения нямаме абсолютно нищо, което да са получили хората. Персоналите са получили по едни 24 лева за ноември и ги получиха миналата седмица, а декемврийските пари още не стигнали до тях и не се знае кога ще стане това. А за обещаните компенсации фирмите - процент оборот, които трябваше да се получат, няма никакво развитие”, коментира състоянието на бранша в “Денят започва” Емил Коларов от Сдружението на заведенията в България.

Според него всички в бранша са изгубили търпение, но някои очевидно вече не издържат, което води до установените нарушение.

“В България има над 30 000 заведения и това, че едно или две заведения са нарушили заповедта, не означава, че такава е практиката в бранша”, подчерта той.

По думите му ресторантьорите се тревожат,  че няма да могат да отворят и на 1 февруари.

“До какво ще доведе тази ситуация не можем да кажем. С нас и без нас, на хората им е свършило търпението и може да се отворят всички обекти по примера на Италия”, предположи Коларов.