Резултатът след балотажа - коментар на Светослав Малинов, Теодора Йовчева, Страхил Делийски и Георги Харизанов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Не се роди никаква не се роди никаква управленска алтернатива от местните избори - това е голямата новина. Ако броим гласовете, подадени за партиите за общински съветници на първия тур, които са най-близо до парламентарни резултати, ще видим, че няма управленска алтернатива в национален мащаб. Това каза в специалното изборно студио на БНТ в нощта на балотажа политологът Светослав Малинов.

“Другата е новина е, че няма кой знае какви изненади, като изключим пробива на левицата в София”, допълни той и прогнозира: “Ако ще трябва да се произвежда управленска алтернатива от избори, това ще е най-рано на европейските догодина.”

За политолога Теодора Йовчева голямата новина от местните избори е, че “взаимното сътрудничество в рамките на изпълнителната власт не доведе до обезличаване или до фатално електорален колапс на един от двамата партньори”.

“Новината е, че няма новина”, заяви политологът Страхил Делийски и предложи: “Нека направим разграничение между електоралните числа и това, което се случва долу в обществото. Затова не е новина ниската избирателна активност, защото партиите в България трудно успяват да мобилизират здрава, силна демократична връзка. Голяма червена лампа трябва да им светне на всички.”

Още след първия тур беше ясно подреждането на политически сили, отбеляза Георги Харизанов и допълни, че загубата на ГЕРБ в градове като Варна и Благоевград може да се обясни с “промяната в настроенията в конкретните градове и конкретни хора не са несправяли”.

Какво още казаха анализаторите в студиото вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад