Росен Христов: Надявам се скоро да има положителен резултат от преговорите с "Газпром"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В комуникация сме с "Газпром" и се опитваме да доведем разговорите до позитивно приключване на преговорите и възобновяване на доставките при изгодни за нас условия. Клаузите на договора са конфиденциални, както и всички преговори и размяна на информация. Това съобщи в студиото на "Още от деня" служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Той увери, че се работи изключително интензивно и се надява скоро да има положителен резултат.

"Това са едни изключително сложни преговори - не се говори само за доставки на газ, но също и за условия на плащане в рамките на европейските ограничения. Става дума за цена, срокове, за защита на интересите на "Булгаргаз" и техните права по договора при евентуален арбитраж, ако се стигне до това", посочи Росен Христов.

Той добави, че се работи и по редица други алтернативи и целта е да се осигури газ на оптимална цена.

Деница Златева: Близо 400 млн. лева дължи "Топлофикация София" на "Булгаргаз"

Новото ръководство на "Булгаргаз" е открило скрити поръчки от предишното ръководство. Нарушенията са дадени на прокуратурата, започнато е досъдебно производство, обяви Росен Христов. Сред най-големите длъжници на "Булгаргаз" остава "Топлофикация София".

По отношение на големите дългове на столичната топлофикация към "Булгаргаз" Росен Христов обясни, че се работи доста интензивно по този въпрос.

"С такава задлъжнялост "Топлофикация София" не само като структура и като компания е в нездравословно състояние, но влияе много и на "Булгаргаз" и на възможността за набиране на средства и финансиране от частния сектор. Ние финансирахме "Булгаргаз" с 800 млн. лева заем от министерството и подготвяме ново решение за значителна сума", каза енергийният министър.

Със Столичния общински съвет се разработва програма, която да изведе "Топлофикация София" от тази спирала на системно натрупване на данъци и дружеството посредством оптимално управление и инвестиции да стане един съвестен платец, посочи още Росен Христов. Той допълни, че се водят преговори "Топлофикация София" да стане държавно дружество, като целите на Столична община и държавата изцяло съвпадат и са насочени към осигуряване на отоплението на софиянци на оптимална цена.

"Работим по едно цялостно решение, което за дълъг период от време да реши проблемите на "Топлофикация София". Преминаването към държавата посредством придобиване за сметка на натрупаните задължения, това за определен период изчиства задълженията на "Топлофикация София", правейки я поне счетоводно да изглежда добре", обясни Христов.

Фандъкова: Отоплението на софиянци е гарантирано, количества газ ще има

Росен Христов уточни още, че физически не може да се вземат всички количества по договора с "Газпром" в рамките на тази година. Едно от условията е част от количествата да се вземат през първите месеци на 2023 г. Системата на плащане е тази, която се използва в Европа, допълни той.

Вижте целия разоговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад