Росен Желязков: Субсидиите и компенсациите за превозвачите за следващата година ще бъдат увеличени

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Най-силно засегнато е свободното движение на хората от една страна заради ограниченията, от друга страна заради самоограниченията, каза в студиото на "Денят започва" транспортният министър Росен Желязков. У нас силно засегнат е автобусният сектор.

При железниците редукцията е около 20 до 30% по-малко пътници. С толкова съотвенто намаляват и нетните приходи на БДЖ. Автобусният сектор също е силно засегнат, особено международният подсекор. 

"Искам да уверя превозвачите, че за следващата година и субсидиите и компенсациите ще бъдат увеличени", каза министърът.

В момента се реализира една мярка от 30 милиона в помощ на автобусния бранш. Кандидатстването на предприятията вече е осъществено. Това е пряка помощ, която е процент от оборота за миналата година, като размерът е достатъчен да покрие оборотните средства, които са необходими в този период.

За следващата година субсидиите и компенсациите ще бъдат увеличени с близо 10 милиона за крайградските линии, линиите в труднодостъпни райони.

В момента текат интензивни преговори с турската страна за осигуряване на допълнителни разрештелни за търговия и изграждане на допълнителни трасета.

"Най-важното при товарните превози е да се създаде възможност за намаляване на административните бариери, от друга страна и преодоляване на ефекта от пакета за мобилност", обясни Желязков.

Вижте целия разговор във видеото!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад