Северна Македония по пътя към ЕС и българската позиция - коментар на Юлиан Ангелов и Петър Витанов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

България блокира старта на преговорите за еврочленство на Република Северна Македония. София настоява Скопие да изпълнява Договора за добросъседство и да се решат спорните въпроси между двете страни. 

Антибългарските настроения в Република Северна Македония датират след 1944 г., когато страната става част от Югославия, но тогава това е държавна политика, а през последните три десетилетия редовно тази стара политика на Югославия се претопля с оглед най-вече на вътрешнополитически проблем - когато има определена криза в държавата, по този начин политическите функционери там явно считат, че така е най-правилно да трупат политически дивиденти, което за нас като държава е недопустимо, заяви в "Денят започчва" Юлиан Ангелов, депутат от Обединени патриоти - ВМРО.

"Македония не може да влезе в ЕС като държава, която сипе омраза и обиди към България и българския народ, при все че населението на днешната Република Македония са хора, които са потомци на българи", подчерта Юлиан Ангелов.

"Позицията на БСП е ясна: не са налице достатъчно условия да позволим на Република Северна Македония да започнат преговори", посочи Петър Витанов, евродепутат от БСП.

Има редица двустранни въпроси, един от най-съществените е коментираният език на омраза, които са още неразрешени. Винаги сме подкрепяли европейската интеграция на Република Северна Македония, защото това е стъпка към гарантиране на мира, на стабилността, на икономическия просперитет, но тя не може да става за сметка на националното единство на България и за сметка на историческата памет и на нашите деди.

"Но защо се стигна до тук? Ние подписахме един договор за добросъседство и приятелство, който създаваше необходимия инструментариум да поставим на нова основа нашите отношения с Република Северна Македония. За съжаление българското правителство не успя пълноценно да се възползва от него. В този договор за пръв път беше формулирано понятието "обща история", предвиди се създаването на мултидисциплинарната комисия, която да реши историческия въпрос. Този договор беше основанието, което можеше да влезе в преговорната рамка с Република Северна Македония - изпълнение на двустранни договори за добросъседство", подчерта Петър Витанов.  И попита Юлиан Ангелов, като представител на управляващите, защо няма това условие за изпълнение на двустранните договори. По думите на евродепутата правителството е проявило безсилие и невъзможност да се справи с тези проблеми. 

През март българското правителство даде зелена светлина за начало на преговорите с Република Северна Македония и заблуждаваше обществото, че няма проблем с изпълнението на договора и затова западните ни партньори бяха изумени и това постави и Борисов в международна изолация, заяви Петър Витанов.

Този договор беше изработен от това правителство, работено е по него много години, но последният му вариант с всички поправки, с всички неща, коитпо защитават нацоналните интереси на България, беше направен от това правителство", подчерта Юлиан Ангелов. Припомни, че БСП е подкрепило и договора, и рамковата позиция на правителството, и декларацията на Народното събрание. "Но вие отново гледате да черпите дивидент от проблемите, които българското правителство и мнозинството се опитва да реши с нашата западна съседка", посочи депутатът от ВМРО. 

Какво още казаха двамата събеседници вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад